• Header_fotolijstjes_kind_1500x250

Sint Piterrecepten

Kruidnoten crumble

NAGERECHT - 10 MIN + 20 OVENTIJD - 4 PERSONEN

Lekker Sint Piterdessert met stoofperen en kruidnoten voor een gezellig avondje

Ingrediënten
• 150 gr kruidnoten
• 500 gr stoofperen uit een potje of bakje
• 50 gr boter

Materialen
• 4 ovenschaaltjes of 1 grote ovenschaal

Bereiding
Verwarm de oven op 160 graden. Snijd de peren eventueel in kleinere stukken. Smelt de boter en vet de ovenschaaltjes in. Hak of stamp de kruidnoten in grove stukjes en houd er een paar heel. Roer de gesmolten boter door de kruidnotenkruimels. Leg de stoofperen in de schaaltjes en verdeel de kruidnoten er over. Zet 20 minuten in de oven. Ook lekker met een toef slagroom of een bolletje ijs.

Muffins

GEBAK - 15 MINUTEN + 20 OVENTIJD - 12 STUKS

Kom helemaal in de Sint Piterstemming met dit recept voor muffins met hele pepernoten!

sinterklaas_muffins

 

Ingrediënten
• 100 gr suiker
• 2 zakjes vanillesuiker
• 1 theelepel speculaaskruiden
• 75 gr kruidnoten
• 100 ml karnemelk
• 100 ml zonnebloemolie
• 2 eieren
• Snufje zout
• 250 gr zelfrijzend bakmeel

Materialen
• Muffinvormpjes

Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden. Roer in een beslagkom met een garde de suiker, vanillesuiker, speculaaskruiden, zout en eieren door elkaar. Voeg al roerend de karnemelk en de zonnebloemolie toe totdat er een gladde massa ontstaat. Zeef de helft van het bakmeel boven de kom en spatel deze met een houten lepel er door heen. Zeef daarna de rest van het bakmeel en spatel ook door het beslag. Zorg er voor dat er geen klonters meer in het deeg zitten. Schep als laatste de hele pepernoten door het beslag. Vul de muffinvormpjes tot ¾ met het beslag en zet 20 – 25 minuten in de oven en bak ze goudbruin en gaar.

Speculaas tiramisu zonder ei

NAGERECHT – 30 MIN + 3 UUR WACHTEN – 4 PERSONEN

Leuk Sint Piterrecept: tiramisu met laagjes room zonder ei en speculaas gedoopt in koffie

image003

Ingredienten
• 250 gr mascarpone
• 50 gr witte suiker
• 250 ml salgroom
• 1 kop koffie (sterk), afgekoeld
• 1 zakje vanillesuiker
• 1 eet cacao
• 16 tot 10 speculaasjes

Materialen
• 4 glaasjes (of 1 grote schaal)

Bereiding
Klop de slagroom met 25 gr. suiker stijf en zet zolang in de koelkast. Klop daarna de mascarpone met de andere 25 gr. suiker en vanillesuiker goed doorelkaar. Spatel de slagroom en de mascarpone door elkaar. Dip de speculaasjes één voor één kort in de koffie en verkruimel ze daarna grof in een schaaltje. Doe wat speculaaskruimels op de bodem en schep wat van het mascarponemengsel er op. Verdeel hier weer wat speculaas op en maak zo laagjes.

Sint Pitertoetje

NAGERECHT – 30 MIN + 30 WACHTEN – 8 STUKS

Een heerlijk Sint Piterrecept waar kinderen (en volwassenen) dol op zijn!

Ingrediënten
• 60 gr bloem
• 1 theel speculaaskruiden
• 2 eieren
• 250 ml melk
• 2 eelt basterdsuiker
• 50 gr boter
• 1 sinaasappel
• 75 gr choclade
• 75 ml slagroom
• 2 eelt geschaafde amandel
Eventueel nog pepernoten om te garneren

Materialen
• Garde

Bereiding
Zeef de bloem en speculaaskruiden in een beslagkom en voeg al roerend met de garde de melk, suiker en eieren door. Laat het beslag een half uur rusten. Rasp de schil van de sinaasappel. Smelt de chocolade ‘au bain-marie’ en roer de slagroom en sinaasappelschil er door. Zorg er voor dat er geen water bij de chocolade komt, want dat wordt deze hard.

Verhit de boter in een goede koekenpan van ca. 20 cm doorsnede. Giet een dun laagje beslag in de pan en bak de crêpes per zijde in ca. 1 á 2 minuten gaar. Bewaar de crêpes, die al klaar zijn, op een bord onder een stuk aluminiumfolie. Rol ze op en decoreer met de sinaasappel-chocoladesaus en bestrooi met amandelschaafsel.

Het toetje krijgt helemaal een Sint Pitersfeer door er wat pepernoten bij te serveren. Volwassenen kunnen er ook nog een scheutje Cointreau of Grand Marnier over doen.