• Header_fotolijstjes_geschiedenis


Hans Nieuwenhuis (2e van links) tijdens oefensessie van het mearke 'Kening Wammes' uit 2013.

Hans Nieuwenhuis: "De spelers genieten nu al, dus dit mearke mag je niet missen!"

We stellen graag de eerste speler van het mearke ‘Katharina, Katharina yn it Guozzebrief’ aan je voor: Hans Nieuwenhuis. Deze geboren en getogen ‘wâldpiek’ woont tegenwoordig in Nes en is leerkracht in groep acht aan OBS De Twa Fisken.

Hans, je komt uit de Friese wouden. Wat heb je met Grou en Sint Piter?

In eerste instantie niet zoveel; de enige binding die ik met Grou had, was dat we vroeger veel wedstrijden zeilden en dan ’s avonds vaak uitgingen in Grou. In die tijd had ik heel eerlijk gezegd nog nooit van Sint Piter gehoord! Maar als je aan het werk bent op een school in Grou kom je automatisch in aanraking met het hele Sint Piter feest. De beleving van en door de kinderen blijft erg leuk. Bewonderenswaardig vind ik de inzet van alle mensen die betrokken zijn bij het hele feest.


Wat is je leukste herinnering aan het Sint Piter mearke en waarom?

De eerste keer dat ik met de leerlingen naar het mearke gingen, weet ik nog precies. Het enthousiasme van de kinderen en de wijze waarop ze helemaal opgingen in het verhaal, vond ik fantastisch.

En toen dacht je: daar wil ik ook eens in meespelen…

Daar had ik werkelijk nog nooit over nagedacht. Totdat Annadora Kleiterp een keer bij mij aanbelde met het verzoek het script van Romke en Jeltsje door te lezen. Ze zochten iemand voor de rol van Romke. Mijn dochter Ingrid zei toen dat ik best wel toneel kon spelen en het maar moest doen. Ze gaf aan dat het ook zo leuk zou zijn voor de kinderen van school. En ze had natuurlijk gelijk. Zo ben ik er in gerold, eerst als speler en later als lid van de leescommissie. Als lid van de leescommissie heb ik vervolgens samen met Annadora de stukken Kening Wammes, De Winterkeninginne en de Skat fan Biddelgat vertaald naar het Fries en er zelf ook in meegespeeld.

Vorig jaar hebben we je gemist.

Dat klopt. Ik zou meedoen met de jubileumvoorstelling, maar moest helaas afhaken in verband met een trouwerij in Engeland die gepland was tijdens het Sint Piter weekend. Dat ging uiteraard voor, maar gelukkig ben ik er dit jaar weer bij.

Waarom ‘moeten’ mensen dit jaar naar het Sint Piter mearke?

Het wordt een bijzondere voorstelling voor jong en oud. Wij als spelers genieten er nu al van; het wordt een voorstelling die je niet mag missen!