• Header_fotolijstjes_geschiedenis

tjitske stoer

Regisseur Tsjitske Stoer voelt zich opnieuw vereerd

In 2007 heb ik afscheid genomen na 10 jaar mearke-regie, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Toen Geert Tichelaar mij vroeg om dit jaar het 66e Sint Pitermearke te regisseren, kon ik geen 'nee' zeggen. Het Mearke blijft een speciaal fenomeen. Het is een prachtige opdracht om voor zowel jong als oud een theaterstuk te maken met een enthousiaste ploeg mensen die het Sint Pitermearke een warm hart toedragen.

Afgelopen jaar kwam het mearke-gevoel vooral terug bij het samenstellen van de tentoonstelling ‘Dwale troch ferhalen’ in het kader van het 65e sint Pitermearke in het museum Hert fan Fryslan. Vele schitterende herinneringen en warme gevoelens kwamen boven. Samen met o.a. oude mearkespelers Rienk de Jong en Hepke Hiemstra is de geschiedenis met historische beelden en verhalen tot leven gebracht.

Het hele publiek zit eerste rang

Het publiek zit dit jaar allemaal eerste rang, want er wordt in de zaal van Oostergoo tussen het publiek gespeeld. Het is een mearke dat je niet snel gaat vergeten, het pakt je bij de lurven.

Vanaf eind oktober tot half februari repeteren we twee keer in de week om het mearke tot leven te brengen. De ploeg bestaat uit negen spelers waarvan de meesten meerdere rollen spelen, omdat er meer dan 25 rollen gespeeld worden, zoals Katharina Katharina, de Prins op het witte paard, Guozzemem, Edje T. Het is hard werken voor de spelers, maar ook spannend.

Katharina Katharina, gespeeld door Sytske Jongsma, staat de hele voorstelling op het podium. Zij speelt een meisje van negen jaar die wil winnen, maar het gaat niet zo zij wil. Katharina Katharina komt in allerlei vreemde situaties terecht.

Daarnaast werken er een groot aantal personen aan de vormgeving van het mearke, zoals de bouwers van het decor, de licht- en geluidsmensen, de kleermakers, de productiemensen en niet te vergeten de OSG-jongeren helpen het decor te schilderen.

 

Vanaf 1 februari zijn de kaartjes voor het mearke 2016 te koop bij Bruna in Grou.