Teatske en Jan schminken al 25 jaar het Sint Pitermearke

Teatske en Jan schminken al 25 jaar voor het Sint Pitermearke

Teatske en Jan schminken al 25 jaar voor het Sint Pitermearke

Teatske en Jan Jongsma zijn gisteravond door voorzitter van het Sint Piterkomitee, Peter van den Broek, geëerd voor het verzorgen van de grime bij het Sint Pitermearke. Dit jaar doet het echtpaar het voor de 25-ste jaar. Jan begon alleen, maar in 1997 hielp zijn vrouw ook mee. Jan nam het onverhoopt over in 1993, toen Alie en Rommert Talman het niet meer konden doen.  

Jan moest toen op ziekenbezoek in het ziekenhuis, waar Rommert lag. Rommert legde daar uit hoe er geschminkt moest worden. Teatske en Jan loven de aparte en gespannen sfeer rond het schminken van de mearkespelers.  Ze zijn vaak het laatste contact voordat een speler het toneel op gaat en ze proberen dan een staat van kalmte scheppen bij de speler. Ze slagen er altijd in om de speler wat extra’s mee te geven, zodat hun karakter wordt versterkt.

Hoewel dit jaar de heksen, uit het stuk Heksen (door Roald Dahl, Friese bewerking door Benny Holtrop) weer flink opgemaakt waren, wordt er tegenwoordig minder schminkt gebruikt dan vroeger. Dit komt omdat de belichting tegenwoordig veel beter is dan voorheen.