Aan de hand van een aantal vragen leren we de schrijvers en illustratoren van It grutte Sint Piter ferhaleboek beter kennen. Dit keer is het de beurt aan Linda de Haan

Linda, hoelang illustreer  je al (kinder)verhalen?
Mijn eerste boek verscheen in 2000, dus ik ben al een hele poos kinderboekillustrator. Dat eerste boek was het prentenboek Koning & Koning (Kening & Kening). Het boek heb ik samen met Stern Nijland gemaakt, we hebben samen het verhaal bedacht én de tekeningen gemaakt. En extra bijzonder: het iepenloftspul Burgum gaat Kening & Kening dit jaar opvoeren. Superleuk, maar ook best spannend. Naast prentenboeken heb ik ook leesboeken geïllustreerd, tijdschriften voor peuters getekend en voor de Friese televisie mocht ik 125 afleveringen voor het programma Fratsen tekenen. En voor de Moanne mocht ik onlangs verhalen van Lida Dijkstra en Dolf Verroen illustreren.

Mijn nieuwste prentenboek verschijnt bijna, op 13 maart! Dat heet ‘Ik wol in BOSK foar myn jirdei’. Het verschijnt in het Fries en in het Nederlands.

Wat is jouw band met het Sint Piterfeest?
Toe ik een kleuter was werkte mijn moeder (Agaath Olivier) bij de slijterij in Grou. Dan ging ik soms naar mijn Ome Willem en tante Sieke. Samen met mijn tante mocht ik een keer mijn schoen bij de Bakker in de etalage zetten, omdat Sint Piter zou komen. Echt een magisch moment vond ik dat. Zoveel schoentjes naast elkaar, stro in de etalage…

Wat is je favoriete tekening in het boek? 
Het verhaal van Firolien vond ik erg leuk om te tekenen. Ik kan me zo voorstellen dat ze zo’n vervelend en irritant prinsesje is dat met een zelfgemaakte katapult erwtjes door de nette eetzaal schiet. Dat vond ik grappig én dat leek mij een goede aanvulling. De bedienden die om de hoek kijken als ze voor de spiegel staat te brullen vond ik ook leuk om te tekenen, net als het familieportret met de koning, koningin en Firolien.

Welk persoon was het moeilijkst om te maken?
Aldemar tekenen – of eigenlijk – knippen en plakken vond ik erg leuk. Sint Piter ken ik natuurlijk al heel lang, bijna mijn hele leven. Die is juist lastig om te tekenen, omdat andere tekenaars hem altijd zo mooi kunnen tekenen én iedereen weet hoe hij eruit ziet. Maar Aldemar ziet er ook echt zo leuk uit en die heb ik nog nooit getekend. Voor beide verhalen die ik mocht illustreren heb ik een andere techniek gebruikt, omdat het ook echt 2 verschillende verhalen zijn.

Tot slot, wil je onze Sint Piterfans nog iets meegeven?
Natuurlijk hoop ik dat jullie allemaal met heel erg veel plezier het boek gaan (voor)lezen en bekijken. En ik wens iedereen natuurlijk een heel erg gezellig vrolijk en magisch Sint Piterfeest!

Fotocredits: Hippekiek